ברושקה - עמית בר
תפריט

12 טיפים מנצנצים שיעזרו לך לג'נגל בין אימהות לעצמאות

החיים של אימהות עצמאיות מלאים וגדושים בכל טוב עם הרבה משימות ולא מעט בלת"מים, לא סתם אנחנו קוראות לזה לג'נגל. נשאלת השאלה איך לעשות את זה בצורה הטובה ביותר? איך לנהל לו"ז יעיל ואפקטיבי? ואיך להימנע מדחיינות ותחושת תסכול? כתבתי 6 טיפים מנצנצים לאמא העצמאית ואספתי עוד 6 טיפים לא פחות מנצנצים מאימהות עצמאיות שהן השראה

פעמים רבות אימהות עצמאיות מוצאות את עצמן מג׳נגלות בין עבודה לכביסה, להסעות אחה"צ לחוגים, לבישולים, לניקיונות ולכל הרשימה האינסופית של שגרת החיים העמוסה. אנחנו קוראות לזה ״מג׳נגלות״, כי זה קצת כמו ג׳אגלינג עם 3 כדורים, אבל במציאות זה לפעמים מרגיש כמו זריקה חופשית של 100 כדורים לאוויר בלי להצליח לתפוס אפילו כדור אחד. עם זאת, מה שיפה, זה שלפעמים זה מרגיש כמו קונצרט הרמוני שאת מנצחת עליו והוא נשמע כל כך מופלא שהמופע שלך סולד אאוט. אז איך גורמים לעצמאות להראות ולהישמע קצת יותר כמו הפילהרמונית וקצת פחות כמו לוליינית כושלת? קבלי 12 טיפים שיעזרו לך להתמודד עם המורכבות מאחורי השילוב בין עסק לאימהות (6 טיפים שלי ועוד 6 טיפים מאימהות עצמאיות נוספות):   

6 טיפים ממני אליכן לג'ינגול מנצנץ

1. לא לערבב ביזנס ופלז'ר

לו״ז עם חלוקה ברורה בין עבודה בעסק לשאר הדברים זה הטיפ הראשון והכי בסיסי, שלדעתי, כל אמא עצמאית חייבת ליישם. בגלל שאימהות עצמאיות עובדות הרבה פעמים מהבית יש איזה פיתוי לקפל כביסה כשאת אמורה לעבוד או, מהצד השני, לעבוד כשאת בחופשה. אני אומרת שכשאת בחופשה את בחופשה, כשאת יושבת עם הילד להכין שיעורי בית או לאכול ארוחת ערב את בזמן משפחתי וכשאת עונה למיילים של לקוחות את עובדת. ערבוב בין הדברים עלול להוביל לכאוס, חוסר יעילות ותסכול גדול. ברגע שיש חלוקה ברורה בין הזמן שמוקדש לעבודה לבין זמן משפחתי, זמן לעצמך ושאר ירקות תוכלי להיות הרבה יותר יעילה והרבה פחות מתוסכלת. כן, יכול להיות שבאמצע חופשה תעלי סטורי לאינסטגרם העסקי שלך או שבזמן שאת מחכה לילד שלך מחוץ לחוג תנהלי שיחת טלפון עם לקוחה, הנקודה היא שכשאת מערבבת בין הדברים את עלולה לצאת מופסדת מכאן ומכאן – גם לא להספיק את המשימות של העסק וגם להרגיש כמו אמא שלא נותנת מספיק תשומת לב לילדים שלה. אז כדי לא להרגיש ככה וכדי להיות הכי יעילה שאפשר תשתדלי לא לערבב, לשים גבולות ברורים בין זמן לעסק וזמן משפחתי, ואם את בכל זאת מערבבת פה ושם תעשי את זה בחוכמה ובמודעות.

2. טו דו ליסט

אם את מוצאת את עצמך כותבת מאמר לבלוג המקצועי שלך, אבל אז באמצע הכתיבה את נזכרת שעדיין לא פרסמת היום פוסט בעמוד פייסבוק, ואז אחרי שכתבת את הפוסט ובזמן שאת מעצבת את התמונה לפוסט נכנסת שיחה מלקוחה, וכשאת מסיימת איתה את השיחה את ״רק״ בודקת מיילים ואז ״רק״ הולכת לבדוק אם יש משהו לנשנש… ורק שבוע אחר כך את ממשיכה את המאמר לבלוג – זמן העבודה שלך לא מנוצל בצורה יעילה. הרבה יותר קל ומהיר לעשות משימה אחת מההתחלה ועד הסוף שלה, מאשר להתחיל ולהפסיק ולהתחיל מחדש שוב ושוב. תקבעי זמנים קבועים למשימות העסק במקום לעבור ממשימה למשימה. למשל לענות למיילים בשעות 8:00-9:00 כל בוקר.

משימות לדוגמא:

  • מענה למיילים
  • כתיבת תוכן שיווקי לעסק לחודש הבא
  • אריזת מוצרים (במידה ויש לך חנות עם מוצרים פיזיים)
  • פיתוח מוצרים חדשים
  • יצירת שיתופי פעולה
  • פגישות עם לקוחות
  • אינטראקציה ברשתות חברתיות
  • קריאת חומר לימודי לפיתוח העסק
  • האזנה לפודקאסטים עסקיים
  • טופסיאדה ובירוקרטיה
  • מוזמנת להוסיף עוד משימות לדוגמא בתגובות לפוסט

3. מה שעות הפתיחה של העסק שלך

היום, בעידן הוואטס אפ, יש איזו ציפייה שכולם יהיו זמינים לנו 24/7 ויענו על כל שאלה וצורך תוך שניות. בפועל, זה מתיש, תובעני ומקשה על התנהלות יומיומית בחיים בכלל ובעסק בפרט. אז אחרי שקבעת לו״ז שבועי עם חלוקה ברורה בין זמן העבודה לשאר הדברים (טיפ מס' 1), ואחרי שחילקת את זמן העבודה למשימות (טיפ מס' 2), הגיע העת לספר ללקוחותייך מתי ואיך אפשר לתקשר איתך. קביעת שעות ודרכי מענה באופן שיהיה ברור ללקוחות שלך תעזור גם לך וגם להם. עצמאית אחת תחשוב שזה לא לגיטימי לשלוח לה וואטס אפ בחצות, אחרת סוגרת את הנייד בעשר בלילה וזה לא מפריע לה אבל היא עונה רק למחרת, עצמאית אחת תעדיף לתקשר עם לקוחותיה במיילים בלבד ואחרת תרצה לבצע את ההתקשרות דווקא בשיחות טלפון ולא בהתכתבות. אין משהו אחד שנכון עבור כולן, מה שתחליטי זה מה שהכי נכון עבורך, וככל שתטיבי להעביר את המסר בצורה ברורה ללקוחותייך כך זרימת העבודה שלך תהיה טובה יותר. אם הלקוחות שלך יודעים שאת עונה רק במיילים ורק בין השעה שמונה לתשע בבוקר הם יבינו כשלא תעני להם לוואטס אפ ב-13 בצהריים (או שהם לפחות אמורים להבין).

4. לא להתעצל ולכתוב את הלו"ז

טיפ מספר 4 הוא למעשה חלק בלתי נפרד מטיפ מספר 2. תכנון הלו"ז בראש לא יעבוד. תכתבי את הלו"ז שלך באקסל, בלוח תכנון שבועי, בטרלו, אפליקציית תכנון זמן ומשימות אחרת או איפה שהכי נוח לך, מה שחשוב זה שהלו"ז יהיה כתוב. למה חשוב שהלו"ז שלך יהיה כתוב ולא רק בראש? מכמה סיבות:

  • סימון וי על משימה שבוצעה זה מאוד מספק! (אפילו שלושה סימני קריאה).
  • לו"ז כתוב עוזר להתניע את המשימות, במיוחד בראשון בבוקר או אחרי חופשה ארוכה.
  • יש משהו מחייב כשהמשימות כתובות כבר וזה עוזר מאוד במקרים של דחיינות (שזו בעיה די נפוצה).

באופן אישי, כשהקמתי את ברושקה כתבתי את המשימות ביומן, כשהוא נהיה לי קטן מידי עברתי לקובץ אקסל, ועל אף שאקסל זה החיים! הרגשתי שכתיבה עם עט (פיילוט סופר גריפ F הוא האהוב עליי) על נייר "על אמת" עובדת לי בצורה הטובה ביותר (ככה גם הוקמה החנות כוכבית, כי חיפשתי לוח תכנון שבועי ולא מצאתי ברשת משהו שמצא חן בעיניי והתאים לצרכים שלי). יש לי בלוח תכנון שבועי לפחות 4-5 שבועות מתוכננים קדימה בכל נקודת זמן, עם כללל המשימות של העסק וגם התוכניות המשפחתיות. באופן הזה אני מיישמת את כל הטיפים בצורה הכי טובה ויעילה, נמנעת מדחיינות ולא מסיימת את היום שלי בתחושת תסכול, כי הספקתי את כל המשימות המתוכננות גם לעסק וגם כאמא. בהתחלה לא לגמרי ידעתי איך לחלק את המשימות מבחינת זמנים, ובמשך הזמן למדתי כמה זמן כל משימה לוקחת וככה אני יכולה לשבץ אותה בקלות בלו"ז השבועי / החודשי.

אם גם לך בא לתכנן את הזמן שלך באופן יעיל בעזרת לוח תכנון שבועי תוכלי למצוא אותו בכוכבית גם כמוצר בודד וגם במארזים לעצמאיות:

5. כבי את הרשתות החברתיות

הרשתות החברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, יוטיוב ואפילו הוואטס אפ (כן, גם וואטס אפ היא רשת חברתית!) הן מסיח הדעת הראשי של שנות המאה ה-21. כל פעם קופצת נוטיפיקציה מאפליקציה אחרת ומסיטה אותך מהמשימה שבה את עוסקת כעת, מעכבת אותך וזוללת זמן ואנרגיה תוך גלילה אינסופית בים של עודף מידע ובהייה ריקה. שימי את הטלפון בחדר אחר, כבי את ההתראות בכל האפליקציות באופן קבוע, שימי את הנייד על מצב טיסה בזמן שאת עובדת ורצוי גם בזמן שאת מקדישה למשפחה – לא משנה מה עובד לך, העיקר שהרשתות החברתיות לא ינהלו אותך או יפריעו לך בסדר היום האפקטיבי שיצרת לעצמך בטיפים מס' 1-4, במקום זה הקדישי זמן ייעודי לרשתות חברתיות בלו"ז (טיפ מס' 2).

6. זמן לבלת"מים

כל מה שכתבתי עד עכשיו יפה וטוב, אבל במציאות יש גם דברים בלתי מתוכננים. הילד פתאום חולה ונשאר בבית, את מגלה שאת בהריון ככה פתאום באמצע החיים בלי שתכננת (מבוסס על סיפור אמיתי – סאנשיין שלי וזה, אבל זה כבר סיפור לכתבה אחרת), מציעים לך להגיע להרצות מחר בכנס יוקרתי (ובתשלום – חשוב!) כי אחת המרצות ביטלה, עבודה שחשבת שתיקח שעתיים לוקחת שלוש שעות, חסרות עגבניות לארוחת הערב ואת חייבת ללכת לירקן… החיים מלאים בהפתעות (טובות יותר וטובות פחות) ולכן צריכה להיות גמישות מסוימת בלו״ז שלך. אני אוהבת להשאיר מראש ״חורים״ בלו״ז בשביל הבלת״מים הללו וכל מיני דברים דחופים שצצים, כי תמיד יש כאלה. עם זאת, לעיתים יש דברים שלוקחים יותר זמן ממה שהקציתי לבלת״ם – מה אני עושה במקרים כאלו?

  • אני מזיזה משימות על פי דחיפות
  • לא פחות חשוב, אני נמנעת משיפוטיות עצמית ובזבוז זמן נוסף מיותר

שנייה לפני שאני ממשיכה לטיפים המעולים שאספתי מאימהות עצמאיות נוספות, מאמל"קת למי שלא היה לה כוח לקרוא הכל ומסכמת למי שקראה עד עתה ורוצה לכתוב לעצמה את הטיפים (בכל זאת אנחנו מנסות להיות יעילות וזה):

  1. לא לערבב ביזנס ופלז'ר לו״ז עם חלוקה ברורה בין עבודה בעסק לשאר הדברים.
  2. טו דו ליסט – חלוקת זמן יומית של המשימות בעסק.
  3. מה שעות הפתיחה של העסק שלך תחליטי מה שעות הפתיחה ואיך ליצור איתך קשר ותעבירי את המידע בצורה הכי ברורה ללקוחות שלך.
  4. לא להתעצל ולכתוב את הלו"ז – תכתבי את המשימות בלוח תכנון שבועי או אפליקציה או איך שהכי נוח לך לשבוע קדימה לפחות.
  5. כבי את הרשתות החברתיות – תקדישי זמן לרשתות חברתיות בלו"ז ואל תתני להן להסיט אותך מהלו"ז היעיל שקבעת לעצמך.
  6. זמן לבלת"מים – תביני שיהיו גם בלת"מים, תשאירי להם מקום בלו"ז ואל תחמירי עם עצמך כשהם קורים.

6 טיפים מאימהות עצמאיות לג'ינגול מנצנץ

שאלתי 6 אימהות עצמאיות שהן השראה מה הטיפים שלהן לג׳ינגול מוצלח בין האימהות לעצמאות ואלו הטיפים המנצנצים שלהן:

1. חמלה כנה ואוהבת לעצמך

סהר זיו, מלווה נשים בהריון ואחרי לידה ומנהלת את המרכז לידע מהבטן כבר 6 שנים ואמא לשתי בנות (בנות 3 ושנה) אומרת שטיפ הזהב שלה לג'ינגול בין אימהות לעצמאות הוא:
"חמלה כנה ואוהבת לעצמך שווה זהב. שווה זמן. שווה יעילות. את יכולה לעשות מעט מאד דברים בזמן שנמרח כשרגשות האשם מכבידים עלייך, והרבה מאד דברים בזמן קצר כשאת בחמלה ופירגון לעצמך. את אלופה! את יכולה להספיק הכל, ולעבוד ברגע האחרון זה לא בהכרח מילה גסה".

2. אל תג'נגלי תנהלי

הסלוגן של ענת סרי הוא "להתחיל לנהל ולהפסיק לג'נגל" אז זה היה אך מתבקש לשאול אותה מה הטיפ שלה. ענת מלווה בעלות עסקים ואימהות עסוקות כשנתיים ואמא לבן כמעט שש ובת שלוש וחצי והיא אומרת:
"טיפ הזהב שלי הוא לא לג'נגל אלא לנהל – בחור מה חשוב לך, לא להיות בהרגשה שאת מפחדת מה יפול אלא לשבת ולעשות סדר עדיפויות, להבין מה חשוב לך שיקרה ולהתאים את העסק לחיים שאת בוחרת לנהל לעצמך. אני יודעת שזה לא קל, אבל תתחילי מהמודעות של הדברים שחשובים לך ולא מ"לקפוץ" מדבר לדבר".

3. תשמרי על ציפיות מציאותיות

אפרת אייל, בונת אתרים, בלוגרית כשנתיים ואמא לשניים בני 5 ו-3.5 אמרה בכנות:
"טיפ הזהב שלי הוא כזה שאני חוזרת עליו בפני עצמי באופן יומיומי, והוא באמת הטיפ הכי מוזהב והכי מציאותי שלי – תשמרי על ציפיות מציאותיות. ולא בקטע רע, אלא בקטע האותנטי שבו יש לנו X זמן ביממה, ו-Y דברים שאפשר להספיק בזמן הזה. כולנו רוצות לעשות הכל מהכל וגם לעשות את זה הכי טוב שיש. אנחנו חשופות כל הזמן לנשים אחרות שניראה שעושות את הכל – מתקתקות את הבית, שומרות על עצמן ומעיפות את העסק. אבל האמת היא שאין קסמים, אנחנו לא רואות הכל, ואף אחת לא יכולה באמת להחזיק את כל הכדורים למעלה. וזה ממש בסדר. אני בונה לעצמי ציפיות ריאליות, כי אני יודעת שאם אני רוצה להשקיע את השנים האלה בלהיות יותר עם הילדים (כי אומרים שבעוד 10 שנים הם כבר פחות ירצו בחברתי), זה יהיה על חשבון משהו אחר. אולי תהיה פחות זרימה בעסק ממה שאני רוצה, אולי הבית יהיה קצת יותר מבולגן, אולי אוכל פחות בריא, פחות דייטים עם בן הזוג… לא כל הדברים האלה כמובן, אבל אין סיכוי להחזיק את כל הכדורים באוויר. זאת עובדת חיים פשוטה, שאני שוכחת כל הזמן. כשאני מנסה להחזיק הכל בכוח – הנפילה גדולה יותר. אני מאמינה שאין נכון ולא נכון, כל אחת וסדר העדיפויות שלה ומה שיותר חשוב לה. והכל בסדר. ברגע שזוכרות כל הזמן לשחרר את השאיפה שלנו מלהחזיק את הכל. וכן, עוזר גם לדעת שזה באמת לא מושלם אצל אף אחת אחרת. מה לעשות, אנחנו חיות בעולם של השוואות".

4. תדעי שאת לא צריכה להיות מושלמת

אורית בש סרוסי, אמא לשתי בנות (17,13), עצמאית ומג'נגלת כבר 3 שנים בין העסק לייעוץ ואימון עסקי, לחיים – אמא, בת זוג, נהגת מונית בשעות הפנאי (Taxi Mom) ושחקנית פוקר בהתהוות 😉. טיפ הזהב של אורית, שהופך את הג'ינגול בין אימהות לעצמאות להרבה יותר קל:
"אני מאמינה שאפשר לשלב בין העסק לבית בצורה טובה וזורמת, העניין הוא, לפני הכל, לדעת שאנחנו לא צריכות להיות מושלמות. כשאנחנו מורידות את הלחץ מהמקום הפרפקציוניסטי, שבו אנחנו ממש מצטיינות, יותר קל לשלב בין שני הכובעים, דרך תכנון נכון והתחשבות בצרכים, רצונות ושאיפות שיש לנו. תתכננו ריאלי, תתחשבו באילוצים שיש לכן (גם מהעסק וגם מהבית) ואל תשכחו שאתן זה העסק ולא ההיפך".

5. כלים שלובים

עדי נצר, עצמאית כבר שנה בעסק עם בן הזוג (עומר), ביחד הם מוציאים לאור זכרונות משפחתיים בתמונות וסיפורים והורים לשני ילדים (בן 4 ובת שנה וחצי):
"בעיני הכי חשוב לזכור שהאימהות והעצמאות שלי משתלבות יחד ותומכות זו בזו. כשאני מתכננת יעדים אני קודם כל מציבה יעדים משפחתיים ומהם גוזרת יעדים של העסק, זה נותן להכל פרופורציות וכמובן שהכל נעשה בשיתוף עם עומר שהוא שותף גם לעסק וגם לחיים".

6. את מחליטה מה המינון הנכון

אושרה פחימה-שמש, מעצבת וכותבת, מלווה נשים ועסקים בתהליכי גילוי ופיתוח מותג וקהילה. אמא לטליה-לב, פעוטה מהממת בת שנתיים, ועצמאית 9 שנים אומרת:
"הטיפ שלי: תהיי כנה עם עצמך. מה המינון הנכון עבורך? מה את רוצה להיות יותר – אמא, או עסק? אין פה נכון או לא נכון, כל תשובה היא נכונה, וברגע שאת כנה עם עצמך לגבי המינון החדש של העסק לאחר הלידה, קל יותר "לחזור" אליו מבלי לחוש רגשות אשם".

שתפו הלאה:
ראשי פרקים

בא לך לדעת ראשונה כשאני מפרסמת כתבה חדשה?

עוד מהמגזין
'עצמאית ומאושרת'

14 תגובות על “12 טיפים מנצנצים שיעזרו לך לג'נגל בין אימהות לעצמאות”

  1. כאחת שממש בימים עלו שוקדת על בניית עסק הפוסט הזה בא לי בדיוק במקום!
    תודה רבה, גיליתי אתר מדליק ושימושי!

    1. עמית בר - בָּרוּשְקָה

      תודה רבה הדר! איזה כיף לשמוע 🙂 בדיוק בשביל זה הקמתי את המגזין עצמאית ומאושרת, כדי שהוא יעזור לעצמאיות ממתחילה ועד לוותיקה כאחת. ממליצה לך לקרוא את המדריך לעצמאית המתחילה שנמצא במדור "טיפים לעסקים" וכמובן שמוזמנת לעקוב (אפשר להרשם בתחתית הדף) ולקבל דיווחים על כתבות חדשות במייל (אני שולחת מייל מרוכז פעם בחודש)

  2. סמדר שילה-מרקוס

    כתבה מעולה. גם הטיפים שלך וגם של כל העצמאיות האחרות – שווים זהב!

  3. אורית בש

    איזו כתבה נפלאה ורלוונטית לכולנו, נשים עצמאיות ושכירות, אמהות ואלו שבדרך…
    הטיפים שלך ושל מי שהתארחה יחד איתי בכתבה – פשוט שווים זהב,
    תודה !

    1. עמית בר - בָּרוּשְקָה

      נצנצים עלייך אורית! תודה שהשתתפת, כבוד גדול!

  4. ענת סרי

    נהדר כתוב נפלא ואני מתחברת מאוד למה שכתבת גם ❤️🙏 לגבי ההפרדה המוחלטת אני חושבת שיש דברים שצריך להפריד לגמרי ויש דברים שאפשר לשלב וזה בעיקר תלוי בציפיות שלך ובמיון נכון של משימות – מה דורש ריכוז גבוה ומה לא, וגם בזמן שאת עם הילדים. אם הם בבית רק בחמש אז כן שימי את הנייד לשלוש שעות בצד ותהיי איתם. אבל אמהות בחינוך ביתי או שהילדים בלי צהרון אז לפעמים יש צורך או רצון לתת מענה קצר ללקוחות בזמנים מסוימים. אבל זה באמת תלוי בעצמאיות ובעסק שלה ובסדרי העדיפויות שלה, אבל אני חושבת שזה אפשרי גם לשלב בלי להרגיש ששום דבר לא מספיק אם מגדירים את זה נכון.

    1. עמית בר - בָּרוּשְקָה

      תודה ענת, חידדת מעולה! תמיד חשוב לאזן ובמיוחד לתאם ציפיות קודם כל מול עצמך.

  5. גלית ויינברג

    עיצות זהב. תודה על הריכוז של כל הדברים החשובים לעצמאיות. אני בהחלט הולכת לאמץ כמה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
ברושקה - עמית בר

יאי!

המייל הראשון נשלח אלייך ממש עכשיו

יכול להיות שהוא בספאם או בקידומי מכירות

עוד נצנצים יגיעו בהמשך ✨

ברושקה - עמית בר

יאי!

הצטרפת למועדון הלקוחות של כוכבית

מייל עם קופון נשלח אלייך ממש עכשיו

(יכול להיות שהוא בקידומי מכירות או בספאם)

עוד נצנצים יגיעו בהמשך ✨

ברושקה - עמית בר

בא לך לפטפט?

מעולה!

 אני גם כאן: